Historiaa

80-luku

Ylivieskan Ladun perustamiskokous pidettiin 28.5.1985 Keskipohjan Säästöpankin tiloissa. Paikalla oli 15 ylivieskalaista, Kempeleen, Haapaveden, Raahen, Oulun ja Kokkolan latuyhdistyksien jäseniä sekä Suomen Ladun edustaja Leena Huhtala. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Mimmi Mustakallio.
Johtokunta kokoontui kerran, jonka jälkeen toiminta oli pysähdyksissä parisen vuotta puheenjohtajan ja sihteerin paikkakunnalta muuttamisen johdosta, kunnes 1987 toimintaa käynnistettiin uudelleen. Ylivieskan Ladun virallinen perustamissopimus onkin päivätty 27.11.1987 ja sen allekirjoittajina ovat Erkki Haikola, Hilkka Järvinen ja Liisa Honkala. Yhdistysrekisteriin Ylivieskan Latu on hyväksytty 20.1.1988.

Toiminnan käynnistyessä ensimmäinen retki tehtiin 8.11.87 Kalajoen Pleunaan. Alkuvuosina aloitettiin yhteistyö muiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa sekä oltiin mukana sydänmarssin ja rieskaretken järjestämisessä. Ylivieskan latu oli myös vahvasti mukana käynnistämässä työpaikkojen kuntoliikuntakampanjaa. Suomen Ladun ja Oulun latualueen kokouksiin osallistuttiin ahkerasti ja vuonna 1989 Oulun latualueen kokous järjestettiin Ylivieskassa.

90-luku

Heti 90-luvun alussa tuli toimintaan mukaan myös koulutus. Ensimmäinen melontakurssi järjestettiin jo 1990 sekä pidettiin lasten hiihtokoulua ja erävaelluskerhoa, ja yhteistyössä kansalaisopiston kanssa järjestettiin kanootin rakentamiskurssi. Kuusamossa ja Kumputunturilla retkeiltiin ahkerasti. Myös paikallistoiminta oli vireää. Patikkaretket lähiympäristöön, pyöräily, melonta, Pylvään kuutamohiihto ja Reppuhiihto Kantokylän Kärppälään kuuluivat vuosittain ohjelmaan. Avantouintitoiminta käynnistyi 1997. Latu oli mukana rakentamassa Joonaalan kotaa yhdessä seurakunnan ja Ylivieskan kaupungin kanssa.